Jeg er veldig glad i sitron og har lenge vært fristet til å lage sitronformkaken i "Hummingbird Bakery Kakeboken". Samtidig har jeg hatt lyst til å lage den med Valmuefrø i "Kakedager" og den med glasur på i "Just Sweet" av Manuela. Jeg klarte ikke helt å bestemme meg for hvilken jeg skulle gå for, så det ble en miks av alle sammen. Tre gode oppskrifter sammen er jo nødt til å bli bra, og det ble det. Meningen var egentlig å fryse kaken, men slik ble det aldri.
Kaken er frisk og saftig og passer perfekt å servere på en søndag, eller alle andre dager i uken.
Sitronformkake
(24 cm eller 1 brødform)
- 3 egg
- 300 g sukker
- 2 sitroner, skall
- 350 g mel
- 2 ts bakepulver
- 2 ts vaniljesukker
- 250 ml melk
- 200 g smeltet og avkjølt smør
- ca. 25 - 50 g valmuefrø
Finn frem og klargjør ingrediensene du trenger. Start med å mikse eggene lett sammen før du tilsetter sukker og litt og litt og pisker til du får en lys og luftig eggedosis.
Ha i sitronskallet og vend det godt inn
Sikt melet i en bolle sammen med vaniljesukker og bakepulver for å gjøre det luftig. Bruk deretter sikten igjen og ha det i eggedosisen.
Tilsett melken
Bland det godt sammen og miks inn det smeltede, avkjølte smøret, til du får en jevn røre
Ha til slutt i valmuefrøene og vend dem inn med en slikkepott
Hell røra i en smurt (og gjerne strødd med litt mel) kakeform og stek på 160 grader i ca 40 min. Jeg brukte en silikonform fra IKEA, bruker du rund form anbefaler jeg en som er 24 cm i diameter. Du kan også bruke brødform. Imens kake steker kan du lage sitronsirupen.
Sitronsirup
- 1 sitron, skall og saft
- 50 g sukker
- 1 dl vann
Ha alle ingrediensene i en liten kjele og kok opp under omrøring. Når det koker setter du temperaturen noe ned og lar blandingen småkoke i ca 20 min, eller til den har fått gyllen farge og minner om flytende honning i konsistensen (se bilde lenger ned i oppskriften)
Når kaken er ferdig lar du den avkjøle noe i formen før du prikker hull i den med en gaffel, en pinne el.
Hell sirupen over kaken og fordel den rundt så den renner ned i hullene. La stå til kaken er helt avkjølt.
Kremostglasur
- 200 g kremost
- 75 g melis
- Saft av 1/2 sitron
Lag glasuren ved å blande sammen alle ingrediensene med en liten visp, skje, eller lignende i en liten bolle. Du kan også bruke mikser til dette.
Når kaken er avkjølt velver du den ut på et passende fat, smører på glasuren og pynter med et par sitronskiver. Det enkle er ofte det beste, i alle fall i dette tilfellet.
Kaken er både saftig, søt og syrlig, passer kjempebra for de som liker noe litt friskt!
Valmuefrøene fordeler seg så fint og gjør kaken litt mer spennende synes jeg, men de kan som sagt fint sløyfes.
Kaken holder seg saftig i minst en uke i kjøleskap og kan også fint fryses uten glasur.
Ser fantastisk godt ut :-)
SvarSlettDu er dødsheldig som har en Kitchen Aid, dør av misunnelse faktisk...
SvarSlettJa, den er virkelig kjempegod! Verdt å investere i en eller annen gang :-) Jeg fant ut at jeg ikke klarte vente!
SlettKaka ser helt himmelsk ut! Jeg tror jeg skal prøve meg på den idag. Jeg har og forresten veldig lyst på en KitchenAid, så jeg prøver å spare. :)
SvarSlettSå gøy du vil prøve oppskriften!
SlettVirkelig verdt å spare til en Kitchen Aid, den er fantastisk :D
Hvorfor står ikke valmuefrøene sammen med ingrediensene? Har tenkt å lage kaka, men stusset litt på de frøene! Kjempe heldig som har Kitchen Aid!! :D
SvarSlettOi, det har jeg rett og slett glemt! Takk for at du er oppmerksom :) Har rettet på det!
Slett