fredag 17. august 2012

Egg

Egg har utrooolig mangeegenskaper og disse kommer best frem dersom eggene befinner seg i romtemperatur. Ta derfor alltid ut eggene fra kjøleskap dersom du vet du har tenkt å bruke dem i løpet av det neste døgnet. (En hurtig måte å temperere egg på er å legge dem i en bolle varmt vann i noen minutter)

Egg har evne til å danne tusenvis av mikroskopiske luftbobler og det er dette som gjør at egg er et hevemiddel. Hele egg kan heve like mye mel som de selv veier, og det er dette som er prinsippet i likevekts kaker. Mer mel krever tilsettelse av bakepulver.

Eggehvite gir de luftigste kakene og vil i kontakt med eggeplomme eller annet fett ikke kunne piskes stiv. Lagret eggehvite gir større volum under pisking og dersom det tilsettes salt eller sukker vil det også føre til høyere dannelse av luftbobler. 


Eggplommen gir egget evnen til å tykne sauser, supper og eggekrem ved langsom koagulering. Dette skjer ved varme, men det er viktig å ikke ha for høy varme som fører til at egget skiller seg og blir kornete. Molkekyler i eggeplommen gjør også at det fungerer som bindemindel feks i pannekaker. Plommen kan også aborsobere fett og kan derfor binde seg med oljer som er tilfellet i majones. Dette går kun hvis man sper oljen i egget og verken gjør det for raskt eller for mye.

Egg brukes også til å lage blanke overflater på gjærbakst og i en hel rekke eggeretter. Ved koking av egg gjelder disse koketidene:

Bløtkokt egg: 3-6 min
Smilende egg: 6-8 min
Hardkokt egg: 10 min

Normal vekt på et egg er 63 gram hvor 30 % er plomme, 60 % eggehvit og resten skall.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar