torsdag 6. desember 2012

Brente Mandler

Før jeg begynner på dagens oppskrift vil jeg fortelle noe utrolig gøy og spennende. Førstkommende søndag reiser mamma og meg til Oslo. Jeg vet ikke om dere har hørt om bakeprogrammet så skal gå på TV3 om en stund, men jeg  søkte om å være med og er en av tretti som skal være med å "konkurere" om de tolv plassene til selve programmet. Dette er noe av det mest spennende jeg har opplevd og jeg er supegira og kjempenervøs. Jeg hadde aldri trodd at noe sånt kunne skje med meg?! Men jeg prøver så godt jeg kan å holde føttene nede på jorda og tenke at det er greit å ikke komme videre også :-) 

Men så til oppskriften! Lite, eller ingenting lukter så godt som brente mandler. Jeg elsker å gå i byen rundt juletider og kjenne den deilige lukten som kommer fra mannen i kjeledress som selger kremmerhus med nylagde brente mandler. Selv liker jeg å lage dem selv, til tross for at det tar lang tid. Med litt tålmodighet og god julemusikk er det ikke vanskelig.

Brente Mandler

 • 500 g mandler
 • 150 g sukker
 • 0,5 dl vann
 • 1 ts vaniljesukker
 • 1 ts kanel*
 • 50 g smør
 *kanel kan sløyfes, men gir en veldig god smak
Ha mandlene på et stekebrett og rist dem i ovnen på 200 grader i 10-15 minKok opp sukker, vaniljesukker, kanel og vann i en stor, tykkbunnet kjele og rør til sukkeret er løst opp. Ha i mandlene og sørg for at alle dekkes av sukkerlake.
 La stå på middelsvarme og rør rundt til mandlenen blir grå og kjedelige. De må nå stå til de sukkeret smelter igjen, og det er viktig å røre slik at de ikke svir seg. Det tar lang tid, men du vil etterhvert se at sukkeret smelter igjen.
 Når alt sukkeret er smeltet rører du inn smøret slik at det smelter
 Fordel mandlene utover et bakepapir med litt olje på så det blir lettere å ta dem fra hverandre etterpå.
Selv synes jeg brente mandler er en kjempefin gave som jeg vet mange setter pris på. Det tar tid å lage, tid som mange ikke har så mye ekstra til overs av i førjulstiden. Bruker du litt tid på innpakningen også ser det ekstra fint ut.
Her har jeg klippet ut en stor sirkel med gavepapir som jeg har festet på et syltetøyglass med hamptråd og en fin merkelapp (du får tak i alt på Upstairs blant annet)
Brente mandler holder seg kjempelenge, bare oppbevar dem i en luftett beholder eller i cellofan for eksempel.

3 kommentarer:

 1. Gratulerer, Mari. Gleder meg til det går på tv. Skal se på. Lykke til;-)

  SvarSlett
 2. Så gøy Mari!
  Jeg ble også spurt om jeg ville delta på programmet! Jeg var skikkelig usikker på om jeg var god nok, men var så takknemlig for å i det hele tatt bli spurt :-)
  Jeg kunne dessverre ikke være med siden jeg nettopp har startet utdannelse som konditor. Lykke til! Du er råflink :-D

  SvarSlett
 3. Oi starta alt forseint på dette nå er klokka 3 på natta og enderlig ferdig!!!

  SvarSlett