onsdag 12. desember 2012

Fløtekarameller

Det er mye småkaker i jula er det mye godteri også, og konfekt, og kaker, og mat generelt. Jeg har lest på en blogg at det er det du gjør mellom nyttår og jul som teller, ikke det mellom jul og nyttår. Så hvorfor ikke nyte julen uten alt for mye dårlig samvittighet og bare kose seg? Skulle ønske jeg var flinkere til det!

Uansett, disse karamellene er noe å kose seg med, de er hjemmelagde og kjempegode. Du bestemmer selv hvor myke du vil ha dem etter hvor lenge lenge du koker dem, i denne oppskriften blir de faste og litt harde. Vil du har dem mykere kan du feks koke dem til temperaturen når 125 grader.

Fløtekarameller
(Ca 50 stk)

 • 100 g smør
 • 2 dl kremfløte
 • 100 g sukker
 • 1 dl lys sirup
 • 1 ts vaniljesukker 
Ha alle ingrediensene i en liten kjele og kok opp under omrøring
 Ha i et termometer og la blandingen koke mens du rører til temperaturen har nådd 130 grader
 Blandingen skal tykne og bli mørkere (mørkere enn på bilde) før den er ferdig. Har du ikke termometer kan du dryppe litt av blandingen i et glass kaldt vann, dersom du kan forme den til en ball er den ferdig.
 Hell blandingen i en smurt form, jeg la et par mellomleggspapir i bunnen slik at det var lett å løsne fra formen senere. La kjøles ned i romtemperatur en god stund før du setter den i kjøleskap til den er helt stiv.

Skjær i ønskede biter og pakk dem inn, det gjør du enkelt med et mellomleggspapir som du surrer rundt og vrir rundt kantene på.
 Server karamellene sammen med resten av julegodteriene eller gi dem i gave til en god venn.
Karamellene bør oppbevares kjølig, men liker du best myke karameller kan de oppbevares en stund i romtemperatur også.

7 kommentarer:

 1. Driver på med å lage denne nå og må si det lover godt! Smaker allerede super godt; altfor godt! Tusen takk for fantastisk oppskrift :-) Ha en god dag videre og stå på med bakingen og la oss få ta del i enda flere av dine fantastiske mesterverk

  SvarSlett
 2. Fy søren så utrolig gode disse var! Har til vanlig ganske god selvbeherskelse når det kommer til mat og vet når det er nok, men med disse fløy den beherskelsen rett ut av vinduet. Får aldri nok! Blir nok tomt med en gang dette, haha. Kjempe populært hos hele familien.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy å høre! Det skader jo ingen å lage en ny porsjon? :-D

   Slett
 3. Prøver å lage denne nå, har prøvd i 30 minutter men den vil ikke bli tykkere. Den er helt flytende. Noen råd ?

  SvarSlett
  Svar
  1. Mulig det er litt sent så svare nå, men den trenger laang tid, det er i alle fall min erfaring. Jeg brukte opp mot en time da jeg lagde i går :-)

   Slett
 4. Hei :)
  kan man lage disse laktosefrie?

  SvarSlett
  Svar
  1. jeg prøvde ut med laktosefritt smør og laktosefri kremfløte, det smakte himmelsk!

   Slett