fredag 14. juni 2013

Kanelknuter

Oppskriften på kanelsnurrer ligger allerede på bloggen, men en god ting kan deles flere ganger. Desuten er ikke dette helt det samme, det vil si det er det samme, men bollene ser ikke helt like ut. 

Jeg har prøvd meg på kanelknuter før, uten hell desverre. Forsøkene mine resulterte i en del veldig udelikate klumper på et stekebrett og en litt skuffet Mari, som overbeviste seg selv om at dette mestret hun virkelig ikke. Dette sier jeg ikke for å skremme noen fra å prøve seg på kanelknuter, for det er faktisk ganske lett når man forstår prinsippet. Jeg har linket til en video lengre nede i inlegget som kanskje gjør det litt lettere og hvis ikke; "øvelse gjør mester", ikke vær redd om du ikke får det til på første forsøk. For forsøket er de virkelig verdt, både smaks- og utseendemessig.

Kanelknuter

  • 900 g mel
  • 125 g melis
  • 1 pk gjær
  • 1 ts vaniljesukker/-frø
  • 1 ts kardemomme
  • 1 egg
  • 500 ml melk
  • 125 g mykt smør

Mål opp alle ingrediensene og bland alt det tørre i en stor bolle
  Varm melken opp til den er lunket, enten i micro eller i en liten kjele, og tilsett den sammen med egget i melblandingen.
 Elt med maskin, eller for hånd, til deigen slipper bollen. Tilsett smøret i biter og elt det inn, best blir det med maskin. Elt helt til deigen er jevn og smidig, gjerne opp til 15 minutter.
 Sett deigen til heving under plast, lokk eller et klede og la stå i ca en time, gjerne lengre om du har tid.

Fyll
(Ca mål)

  • 50 g mykt smør
  • 100 g sukker
  • 2 ts kanel
Kjevle deigen ut til et stort raktangel på en melet overflate. Smør med smør og dryss over ønsket mengde sukker og kanel.
Brett den ene halvdelen over den andre på langs og skjær strimler på ca 2-3 cm med en pizzakutter el. For å lage knuter holder du i enden på en remse og bruker den andre til å rulle med slik at du får en spiral. Snurr remsen rundt hånden to ganger og putt enden ned i hullet på midten
 Da får du knuter som dette. Synes du det var vanskelig å forstå finner du en film som viser det bedre her.
 La knutene heve i ca 30 minutter til før du pensler dem med et sammenvispet egg og strør perlesukker over.
 Stek å 220 grader i ca 15-20 min eller til de er gyldne og gjennomstekt
 Smaker aller best rykende ferske sammen med et stort glass melk
 Knutene holder seg ferske ut dagen og kan veldig fint fryses.


34 kommentarer:

  1. Hei Mari!

    Fin oppskrift, nå har jeg anbefalt det på Lesernes VG og du ser det nederst på vg.no

    Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

    Hilsen Magne i VG

    SvarSlett
  2. Har lyst til å prøve disse :) De så skikkelig gode ut!
    Men bruker du tørrgjær?

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg bruker tørrgjær ja :-) Men har du fersk er det enda bedre, da løser du den opp i den lunkne melken før du har den i.

      Slett
    2. ja du kan bruke tørrgjær

      Slett
  3. disse var tøffe!!! blir bakt i dag

    SvarSlett
  4. Hvor er videoen? Fikk lyst til å prøve, men fint om du kan få opplastet videoen du referer til :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har linket til videoen i innlegget, der det står: en film som viser det bedre "her." Trykk på her, så kommer du til filmen :-)

      Slett
    2. Tusen takk, overså linken :-)

      Slett
  5. Står til heving! Gleder meg :)

    SvarSlett
  6. Disse ble kjempe gode!

    SvarSlett
  7. Lager kanelknuter nå mitt på natta. håper det smaker godt :)

    SvarSlett
  8. 500 ml. Eller så er alt bra??? Kunne skrive 0,5dl da. LOL

    SvarSlett
    Svar
    1. 500 ml er ikke det samme som 0,5 dl. 500 ml er 5 dl eller o,5 l.

      Slett
  9. Hvorfor ikke bruke 1 kg hvetemel. LOL

    SvarSlett
  10. Nei da. Jeg Lo Ikke Ut Loud. Men har sett mange oppskrifter da jeg savner mors bakst.
    But serious, hvorfor 900g?

    SvarSlett
    Svar
    1. Fordi med 1 kg blir deigen tørr og vanskelig å jobbe med. Jeg synes deigen blir best med 900 g, så kan heller bruke litt mel å bake ut deigen med.

      Slett
  11. Om du bruker 1 kg mel, kan man ha oppi 2 ss med olje. Da blir deigen smidigere og jobbe med :)

    SvarSlett
  12. Jeg holde på å bake disse nå, står til etterheving før de skal inn i ovnen, og jeg må bare si at dette er en av de smidigste deigene jeg noen sinne har jobbet med! Den var akkurat passe løs, og satte seg ikke fast i bordet! Brukte fersk gjær, og eltet for hånd, og deigen ble fantastisk! :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Forresten er et tips å bruke 1 ts bakepulver i tillegg til gjæret, jeg syns bollene blir ekstra luftige da ;)

      Slett
    2. Så gøy å høre! Håper det ferdige resultatet ble like bra som deigen :-D

      Slett
    3. Bakeren fra Lom har også en flott oppskrift på kanelknuter med bruksanvisning hvordan de lages

      Slett
  13. Jeg er litt svak for slike..... Flotte bilder av prosessen.

    SvarSlett
  14. Hvor mange knuter blir det ca?

    SvarSlett
  15. Kan disse lages uten egg i deigen? Eventuelt, hvordan blir de da?

    SvarSlett
    Svar
    1. Det går heelt fint :-) Egget gjør dem noe luftigere, men de blir gode likevel!

      Slett
  16. Fantastisk gode - selv jeg klarte å lage de fineste knuter:) Hakket opp et par hage-epler og la inni noen og det ble skikkelig godt:) Neste gang ville jeg kanskje kuttet eplebitene litt mindre.. mmmmmmmmmm.....

    SvarSlett
  17. ferskgjær bær blandes ut i sukker for best effekt i gjærbakst. da gjør det ikke noe om den har tørket litt i kantene heller... rør til det flir flytende også ha i veske

    SvarSlett