onsdag 25. september 2013

Sjokolade- og Karamellkake



I morgen reiser Sigrid og jeg til London og for å feire det tenkte jeg å dele oppskriften på en knallgod sjokoladekake. Kaken kombinerer både sjokolade og karamell og at de to smakene passer godt sammen er det vel liten tvil om. Den tar riktignok litt tid å lage, men det er den verdt.

Håper noen av dere lager kaken mens jeg traver opp og ned Oxford Street, kjøper cupcakes på Hummingbird Bakery eller er på Dominon Theatre for å se We will rock you!
Begynn med frostingen

Mørk karamell- og sjokoladeganach


  • 50 g kakao
  • 200 ml kokende vann
  • 240 g sukker
  • 50 ml vann
  • 150 ml kremfløte
  • 40 g smør
  • 200 g sjokolade


Hell 200 ml kokende vann over kakaopulveret, rør godt og sett til side i ca en halvtime
Rør sammen sukker og 50 ml vann i en kjele til sukkeret er løst opp. Kok det opp uten å røre, på middels varme til temperaturen når 190 grader eller i ca 5 minutter. 
Ta blandingen av platen og tilsett fløten, deretter smøret, mens du rører konstant.
Brekk sjokoladen i biter og rør inn
Bland til slutt inn kakaoblandingen. Avkjøl en time i romtemperatur, dekk med plast og la stå fem timer til.

Sjokoladekake

  • 180 g smør
  • 375 ml vann
  • 25 g kakao
  • 50 ml karamellsirup (kan sløyfes)
  • 450 g mel
  • 600 g sukker
  • 15 g natron
  • 2 ts vaniljesukker
  • 180 ml kulturmelk
  • 3 egg

  • 1 pk freia karamell sjokolademousse
  • 200 ml melk
  • 1 pk daimsjokolade
  • Karamell- og sjokoladeganach


Smelt smøret i en kjele sammen med vann og kakao
Jeg hadde også i karamellsirup som er beregnet til å smakssette kaffe, men som også fungrer veldig godt i kaker. Du kan fint sløyfe den hvis du ikke har eller bruke litt karamellsaus fra butikken.
I en annen bolle blander du sammen mel, sukker, natron og vanilje
Tilsett det våte i det tørre og miks til en jevn blanding
Miks til slutt i kulturmelk og egg til røra er klumpfri. Ha røra i to smurte former på 20 cm og stek på 170 grader i minst 40 min, skjekk med en kakepinne om bunene er ferdige. Avkjøl kaken helt.

Som fyll bruker jeg denne gangen karamellmousse med daim-biter fra freie. Tlbered den etter instruksjonene på pakken, eller lag din egen sjokolademousse etter denne oppskriften.
Del begge bunnene i to og fordel moussen mellom. Strø gjerne over grovhakket daim. Plasser på neste bunn og gjenta prosessen to ganger
Smør til slutt på den deilige sjokoladefrostingen rundt hele kaken med en kniv, spatula eller palett.
Jeg lagde mønsteret ved å bruke en palett og dra den fra bunnen av kaken og opp mot midten.
Pynt gjerne med litt sjokoladestrøssel, toffifee eller noe annet du synes er fint/godt

Kaken er kjempesaftig og holder seg flere dager i kjøleskap. 

Oppskriften på ganachen er inspirert av boken "Love Manuela".

3 kommentarer:

  1. Rett ved siden av Hummingbird i Soho er der et fantastisk bakeri. Anbefales på det sterkeste! Kakene er utstilt i vinduet og en kan ikke gå forbi! :) go tur!!

    SvarSlett