torsdag 28. november 2013

Melkekake

I desember og i tiden før jul er det gjerne mye som skjer. Da er det fint å kunne forberede seg litt i forkant, blant annet med å ha deilig gjærbakst i fryseren. Du kan lage den kjente og kjære melkekaka som jeg gir oppskrift på i dag, eller du kan prøve deg på andre varianter. Eventuellt kan du jo lage litt av hvert og ta frem det som frister mest ved først anledning. 

Jeg lagde en ekstra stor deig denne gangen slik at vi kunne ha litt i fryseren, men for å være helt ærlig er alt allerede borte. Det betyr ikke så mye annet enn at jeg kanskje må i gang på noen flere runder, noe jeg i grunnen synes er veldig fint. Jeg har fått inn et ønske om vørterbrød og det har jeg veldig lyst til å prøve meg på. Men først, melkekake!

Melkekake
(3 store melkekaker)

  • 1400 g mel
  • 225 g melis
  • 1 pakke gjær
  • 2 ts kardemomme
  • 1 klype salt
  • 750 ml melk
  • 2 egg (kan sløyfes)
  • 200 g mykt smør
  • 200 g rosiner,
    gjerne bløtlagt

Bland alt det tørre (ikke rosiner) i en stor bakebolle. Varm melken opp til fingertemperatur (37 grader) og ha i sammen med eggene. Elt til deigen samler seg og tilsett smør i terninger mens maskinen går. Elt i ca 10 minutter. Er deigen løs bør du vente med å tilsette mer mel til den er ferdighevet.

Hev under et håndle så lenge du har tid til, minst 1 time.
Del den ferdighevede deign i tre like store deler. Elt inn rosinene og la etterheve i minst 30 minutter. Pensle med egg og stek på 180 grader i 30 - 40 minutter.
Jeg lagde to melkekaker og noen boller i søte former fra IKEA.
Spis melkekake mens den enda er varm, gjerne med smør og brunost.
Eventuellt med noe annet godt du liker eller naturell.
Melkekakene kan fint fryses. Tines og varmes opp på 175 grader varmluft noen minutter for å få tilbake den nystekte følelsen.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar