søndag 8. desember 2013

Pepperkaker og Give-away!

I går bakte jeg pepperkaker, med samme oppskrift som i fjor. Den finner du her. Oppskriften har jeg hentet fra Trines matblogg hvor hun har skrevet en lang og fin historie om hennes forhold til akkurat denne oppskriften og hvilke minner pepperkakeduften bringer frem i henne. Jeg synes det tradisjoner er utrolig fint og selv om jeg enda ikke er så veldig gammel er det mange ting som fører meg rett tilbake til da jeg var liten og fri for bekymringer.

Særlig i julen er det mange tradisjoner som liksom bare må gjennomføres for å komme i den rette stemningen. For meg står selvsagt baking høyt på listen, og jeg regner med at det er slik hos mange av dere også. 

Derfor vil jeg i dag i samarbeid med Partydesign dele ut et pepperkakesett og en nydelig julekakeboks til en heldig vinner. Dette må du gjøre for å vinne:

 • Dele en fin juletradisjon i kommentarfeltet 
 • Like min facebookside, den finner du her 
 • Like Partydesign sin facebookside, den finner du  her
Jeg trekker en vinner neste søndag og det vil da komme en ny give-away på bloggen.


Så til dagens pyntetips. 
Jeg brukte pepperkakesettet fra Partydesign og noen ekstra former jeg hade fra før da jeg trykte ut kaker i går. Stekte dem på 200 grader i 6-8 minutter
 Jeg lot de avkjøle på rist før jeg samlet dem i den nydelige kakeboksen som du kan vinne i dagens give-away.
 Pepperkakene er jo fine i seg selv, men jeg valgte å pynte noen av dem. Det er jo så gøy!

For å pynte kakene bruker jeg Royal Icing som du finner oppskrift på her. Dette er en tykk glasur som blir helt stiv når den tørker.

Del icingen i to og farg den ene delen rød, mens andre beholder du hvit. Ha i en sprøytepose med liten rund tip og lag kanter rundt dusken og lue-kanten med den hvite icingen og rundt selve luen med den røde. 
 Når kantene har stivnet har du litt av hver farge i over i to skåler og blander med litt vann slik at de blir mer rennende. Fyll "rammene" med den våte icingen og la stivne helt før du har dem i en kakeboks.
 Her har jeg brukt samme fremgangsmåte, men lager kun border med den hvite icingene og fyller annehver "stripe" med hvit og rød av den våte icingen.
 Her har jeg kun brukt den stive, hvite icingen og sprøytet striper fra kantene og inn mot midten. I kantene presser jeg litt hardere, for å få effekten som er på bildet.

 Englene er laget kun med hvit icing. Den stive ytterst som "ramme" og den våte til å fylle med. Før den våte tørket helt drysset jeg på litt spiselig glitter.
 Glitteret fikk jeg i gave fra London, men du finner lignende her
Også noen tradisjonelle typer. Pepperkake menn pyntet med stiv icing og nonstop. 

Disse er jo kanskje de mest tradisjonelle, men fine er de absolutt.
Håper dere vil delta i Give-awayen og deler mange fine tradisjoner.

14 kommentarer:

 1. Jeg har egentlig ikke så mange juletradisjoner jeg... Tror det blir flere av dem når vi en gang flytter til en finere /bedre leilighet og det kommer noen barn i familien. Men juletradisjoner jeg KUNNE tenkt meg, er å lage pepperkaker 1.desember/1.søndag i advent. Og selvfølgelig bake 7 sorter julekaker hvert år.

  Jeg har likt facebooksiden din, og partydesign sin ;)

  SvarSlett
 2. Den fineste juletradisjonen vi har hjemme hos meg, er at vi ikke pynter til jul før pittelille julaften/lille julaften. Har tatt julevasken noen dager i forveien. Så pynter vi pepperkakehus, treet, henger opp all pynten og ALT skal være helt på sin plass. Så smaker vi såklart på all julematen vi har kjøpt inn når treet og huset er pynta. :) Varm kakao, mamma sine rundstykker og kanskje en liten skvett vin før vi legger oss.

  SvarSlett
 3. En av juletradisjonene hjemme jeg setter mest pris på er at jeg, sammen med mamma, tre av hennes venninner og deres barn har en egen bakekveld før jul. Kvelden starter med julegrøt, før vi går over til å bake pepperkaker som er "barnas" spesialitet og deretter bakes det alt fra 8 til 10 slag ulike julekaker utover kvelden/natta. Favorittene er selvsagt mammas havreflarn og sandnøtter! Gleden over baksten og det gode samholdet er noe jeg ikke kan gå foruten. Ikke minst setter denne kvelden julestemningen i sving.

  SvarSlett
 4. min fineste juletradisjon er å bake pepperkaker, for å så pynte de etterpå. det er noe vi gjør hver eneste jul. det er så koselig! jeg får skikkelig julestemning, og lukta er jo bare fantastisk.
  jeg lager også pepperkakehus, og pynter etterpå. det å pynte juletre på lille julaften er også såå koseli!! :D håper på å vinne, har aldri vunnet før, så krysser fingrene! fantastisk premie for en bakeglad som meg :)) likt begge sidene har jeg også gjort.

  SvarSlett
 5. Den fineste juletradisjonen vi har her hjemme, er at alle 3 barna pynter hver sine store pepperkaker (mann, dame og hjerte). Mamma lager de noen dager i forveien, og vi barna pynter med melis, nonstop og seigmenn. Deretter henger vi pepperkakene opp i vinduet :) Dette har vi gjort så lenge jeg kan huske, og er noe jeg definitivt kommer til å ta med meg videre når jeg får barn selv!
  Etter at D.D.E sin jule-cd kom ut, har vi hørt på den hver gang vi pynter pepperkaker, og det er noe som er utrolig koselig, og den fineste juletradisjonen jeg vet om❤

  SvarSlett
 6. Pappa og jeg har alltid hatt en tradisjon med å handle inn julegaver og at vi drar til mathallen og koser oss med god mat. Ellers så har det vel blitt en tradisjon nå at jeg hjelper farmor med å pynte til advent og jul, også koser vi oss med en litt bedre Jule lunsj. Jeg har likt begge fb sidene.
  Veronica Thorkildson

  SvarSlett
 7. Jeg har en juletradisjon med min mor der vi drar på julehandel sammen og kjøper vår første juletallerken ute på restaurant.

  SvarSlett
 8. En av mine favoritt tradisjoner er at jeg og en venninne fra ungdomsskolen som har flyttet ganske langt vekk, kommer sammen og baker og pynter pepperkakehus mens vi hører på julesanger og kanskje ser en julefilm etter vi er ferdig.

  Ellers så blir det ingen jul uten å prøve å bake noe nytt, og glede andre med god mat. Også pynte juletreet lillejuleaften :)

  SvarSlett
 9. Åh, min første tanke var at jeg ikke hadde noen tradisjoner... men så kom jeg på mange jeg må gjennom så julen kan komme. Grevinnen og hovmesteren med så stor del av familien, som mulig kvelden før kvelden. En annen tradisjon er at jeg lager trelags-sjokoladekonfekt av marsipan (blandet med cognac), nougat og sjokolade. Den blir alltid litt sterkere enn jeg planlegger, så det er en del av tradisjonen *kniser*, men passer veldig godt, om man er litt mett av julekaker. Jeg og noen venner pleier å ha bakekvelder før jul. Hvert år prøver vi å bake noe nytt eller noe med en ny vri. :)

  SvarSlett
 10. En av de fineste juletradisjonene vi har hjemme hos oss, er at vi hver julaften drar på kirkegården. Der setter vi blomster, tenner lys og minnes mine besteforeldre. Vi drar hele familien, og gjerne sammen med andre slektninger også. I og med at bestemor og bestefar ikke lenger er her for å feire jul sammen med oss, synes jeg det er så fin at vi kan dra til grava deres og minnes dem. Det aller fineste er at vi gjør det sammen.

  SvarSlett
 11. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 12. Ein fin juletradisjon me har i familien er å sette ut graut til fjøsnissen på vetlejulafta, for så å hente bollen att på julafta før me reiser til onkel og et graut med mandel! :)

  SvarSlett
 13. En av favoritt tradisjonene mine, er å se på Hjemme alene en av dagene rett før jul. Da får jeg skikkelig julestemning:):)

  SvarSlett
 14. En av favoritt tradisjonene mine, er å se på Hjemme alene en av dagene rett før jul. Da får jeg skikkelig julestemning:):)

  SvarSlett