torsdag 30. august 2012

Hevemidler

Bakepulver er det mest brukte og mest vanlige hevemiddelet i kaker og cupcakes. Bakepulver reagerer ved varme og væske og bør derfor ikke tilsettes i en varm blanding eller stå for lenge.

Gjær brukes naturlig nok i gjærbakst. Brød, boller, pizza, osv. Det finnes ulike typer gjær tilpasset bruksområdet, blant annet gjær for søte deiger. Dette er fordi gjæren vil tape effekt ved kontakt med mye fett og sukker, som ofte er viktige ingredienser i søte deiger. Det finnes både fersk og tørr gjær. Fersk gjær har kort holdbarhetstid og tåler varme opptil 37 grader. Den ferske gjæren røres ut i lunkent vann for å løses opp, mens tørrgjær blandes i melet, har god holdbarhetstid og tåler temperaturer opptil 40 grader.


Natron er en av ingrediensene i bakepulver, men kan ikke reagere alene og brukes i oppskrifter som inneholder syrer som får natronen til reagere. Jeg bruker alltid natron i kaker med surmelk for eksempel. Natron kan også erstatte bakepulver i oppskrifter med juice, honning, yoghurt osv

Hornsalt spaltes ved 40-60 graderr og kan gi en bismak til bakverket dersom ikke gassen som dannes slippes ut. Hornsalt gir sprøhet og passer til flate kaker, som kakemenn, da ammoniakken slippes ut.

Egg brukes som både heve- og binde-middel. Dersom det piskes til for eksempel eggedosis eller margens er det for å tilføre luft, binder deigen og bidra i hevprosessen. Dersom du kun skal tilsette egg uten å piske funker det kun som bindemiddel. Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar