mandag 3. september 2012

Vanilje

Vanilje er veldig mye brukt i bakst og desserter, og ikke uten grunn, det smaker kjempegodt! Som med mange andre ting vil gjerne grosistene tjene mest mulig og har kommet frem til kunstige og billigere måter å fremstille vaniljesmak på. Heldigvis finnes fortsatt ekte vanilje å få tak i, her er en liten guide over ulike typer
 

Vaniljesukker er ofte kunstig fremstilt og kan aldri gi like god smak som ekte vanilje. Vanlig vaniljesukker består som regel av Etylvanilin som er helt syntetisk fremstilt og den billigste kilden til Vaniljesmak på markedet. Men det finnes likevel en variant på dagligvaren som holder omtrent samme pris selv om det lages på ekte vanilje og det er Tørsleffs vaniljesukker

Vaniljestang er frukten til vaniljeorkidèene og er hundre prosent ekte vare. For å dra nytte av frukten splitter du den på langs og skraper ut frøene med en kniv. Smaken er sterk og det trengs derfor ikke mye for å få en fremtredene smak. Fåes hos de fleste dagligvarer, men er ganske dyrt.

Vaniljepulver er ren vanilje og er på samme måte som vaniljestangen sterk i smak. Brukes på samme måte som vaniljesukker, men i mindre mengde. Finnes på nett og i utvalgte helsekostbutikker og koster i likhet med stenger ganske mye, men er drøy i bruk.

Vaniljeessens er like kunstig fremstilt som de verste av vaniljesukkervariantene, altså av kunstig vanilin. 

Vaniljeekstrakt baserer seg på ekte vanilje og alkohol og er drøy i bruk slik som de andre variantene som er ekte vare. Blandes inn i kakerører, desserter, frostinger osv. Kan fåes hos utvalgte helsekostbutikker, på nett og i utland (Pure vanilla extract)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar