torsdag 6. september 2012

Sukker

Sukker er et rent karbohydrat som dannes i sukkerrør eller sukkerbeter. Sukker er en av de mest brukte ingrediensene innenfor søt bakst, både på grunn av den gode søte smaken og for de gode bakeegenskapene. Vi finner sukker i mange forksjellige former, mest vanlig er strøsukker
Melis er finmalt sukker og brukes også mye i bakst, men som oftest i glasurer, frostinger og som pynt i form av melisdryss osv. Fordi melis er så finmalt har det lettere for å løses opp og blandes jevnt ut i andre deiger/kremer/rører osv.
 
Brunt sukker inneholder Molasse, et stoff som inneholder  mineraler som kalsium, kalium, jern og magnesium, men i svært små mengder. Det betyr derfor lite om du velger hvitt eller brunt sukker i forhold til helsen, men med tanke på smak er det større forskjeller. Jeg bruker ofte brunt sukker i cookies, noe typer kaker og cupcakes. Det er mulig å erstatte brunt sukker med vanlig sukker, men da blir også smaken annerledes. Oppbevar åpnet brunt sukker uten tilgang på luft (feks i et glass med lokk), da blir det ikke hardt

Glukose er en konsentrert vannløsning av druesukker og brukes ofte i marsipan, icing og konfekt, spesielt av konditorer. Glykose hindrer at massene krystalliserer seg, noe som er en stor fordel i mange prosesser innenfor baking. (Finnes i velassoterte dagligvarer i merket Dr. Oetker, på hubbyhimmelen eller på nett)

Demerasukker er noe av det reneste sukkeret man finner. Det er lite behandlet og ligner sin opprinnelige form. Brukes stort sett som brunt sukker.

Perlesukker er store sukkerkrystaller og brukes stort sett som bynt på småkaker og annen bakst. Kan også brukes til kandiserte epler.

Sirup har noe av de samme egenskapene som glykose i forhold til krystallisering. Sirup er et biprodukt i fremstillingen av hvitt sukker og det finnes både en mørk og lys type. Sistnevnte er mildere på smak.

Honning er det beste alternative med tanke på helsen. Fruktose gjør at man får et jevnere og mer stabilt blodsukker, enzymer hjlper fordøyelsen, i tillegg  inneholder også Honning vitaminer, mineraler og antioksidanter. Denne bruker jeg i desserter, en sjelden gang i bakst (i oppskrifter med natron)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar