onsdag 20. mars 2013

Blåbærpai

På kalde vinterkvelder passer det godt med en nystekt pai, selv om man kanskje forbinder frukt og bær med sommer. Er du heldig har du kanskje noen egenplukte bær i fryseren, hvis ikke finnes det et godt utvalt i frysedisken på butikken. De trenger ikke være ferske når de skal brukes i pai, så lenge du blander dem med sitron kommer smaken godt frem uansett. Desuten har jo kroppen godt av litt ekstra antioksidanter i disse influensatider. 

Paiskall
(ca 12 store stykker)

  • 500 g mel
  • 200 g smør
  • 1/2 ts salt
  • 3-5 ss vann


Ha smør og mel i en miksmaster og kjør til alt smøret er smuldret i melet
Tilsett vann til en litt fastere konsistens, deigen skal fortsatt være litt smulete
Sett deigen kjølig i minst en time
Ha i underkant av 3/4 av deigen i en form og press den jevnt utover og oppover kantene. Ha et bakepapir over og ha over bønner, ris eller noe annet som hindrer at deigen blåser seg opp i ovnen. Stek på 170 grader i ti minutter
Fjern bønene og stek i ti minutter til, bunnen skal fortsatt være litt ustekt. Avkjøl litt mens du lager fyllet
 

Blåbærfyll

  • 150 g sukker
  • 40 g maizenna
  • 2 ss sitronsaft
  • Skall fra 1 sitron
  • 700 g blåbær


Fyllet rører du enkelt sammen i en bolle, og det er det!
Fordel fyllet over paiskallet
Bruk resten av deigen til å dekke paien. Du kan gjøre som meg å lage strimler (jeg brukte et verktøy jeg har skrevet om her), smuldre deigen over eller kjevle den ut å legge over (da bør du snitte den litt så dampen slipper ut under steking). Stek på 175 grader i ca 40 min.
Server mens den fortsatt er varm sammen med vaniljeis, perfekt kombinasjon!
Paien kan også like gjerne nytes kald også, om du liker det bedre
Paien kan såklart lages med alle slags mulige andre bær også.
Oppbevart i kjøleskap er paien holdbar i mange dager, den kan også fryses.

3 kommentarer:

  1. Oh gosh, det ser sååå deilig ut med blåbær! takk for at du deler denne flotte paien med oss =)

    SvarSlett
  2. Hvor stor paiform bruker du? :)

    SvarSlett