onsdag 26. juni 2013

Vaniljecupcakes for allergikere

Det er faktisk ganske mange som ikke tåler gluten, har laktoseintoleranse. Jeg vet mange synes det kan være vanskelig å finne ting man kan servere dem, men her er et alternativ som de fleste tåler, med mindre man ikke tåler egg. Ved å bytte ut vanlig mel med glutenfritt mel og bruke margarin uten melk er de svært allergivennelig. Desuten smaker de veldig godt, også for dem som tåler både gluten og laktose.

Vaniljemuffins
(15 mellomstore cupcakes)

  • 60 g smør*
  • 125 ml vann
  • 150 g mel**
  • 200 g sukker
  • 2 ts vaniljesukker/
    1 ts vaniljefrø
  • 1 egg
  • 60 ml kulturmelk
* Bruk melange margarin uten salt og melk dersom noen ikke tåler laktose
**Bruk glutenfri kakemiks fra Toro dersom noen har cøliaki/glutenallergi 


Ha smør/margarin og vann i en liten kjele og varm det opp til smøret er smeltet
Bland det glutenfrie melet med sukker, natron og vaniljesukker/frø i en bolle
Hell smørblandingen over melblandingen og rør det hele godt sammen 
 Ha i egg og kulturmelk og rør også dette godt inn til du får en jevn røre
Fordel røren i cupcakesformer, litt over halvfulle, og stek på 160 grader i 15-20 minutter. Skjekk med en kakenål eller lignende om de er ferdig. Avkjøl-

Vaniljefrosting

  • 100 g mykt smør/margarin*
  • 250 g melis
  • 2 ts vaniljesukker
  • 50 ml lunken melk*
*Bruk melange uten salt og melk og soyamelk dersom noen ikke tåler laktose


I mens kan du lage frosting. Ha melis, vaniljesukker og smør/margarin i en mikserbolle og miks det sammen til det er lyst og luftig
 Tilsett melk/soyamelk i en tynn stråle mens maskinen til frostingen er luftig
 Skrap ned eventuelle rester fra kantene og om du ønsker å farge frostingen din kan du gjøre det nå
 Bruk en sprøytepose med stjernetip og lag swirls, roser eller noe annet fin. Her er en video som kan være til inspirasjon.
 Server til de med og uten allergi, jeg er sikker på at disse vil falle i smak hos de fleste uansett :-)
 Cupcakesene holder seg et par dager i kjøleskap

7 kommentarer:

  1. Du er klar over at laktoseintolerante ikke tåler noen form for melk? Inkludert kulturmelk?

    SvarSlett
  2. Du er klar over at laktoseintolerante ikke tåler noen form for melk? Inkludert kulturmelk?

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg er klar over det. Men aller, aller fleste med laktose intoleranse tåler opptil 12 g laktose om dagen. 60 g kulturmelk inneholder ca 2,5 g laktose, og når dette fordeles på 15 cupcakes betyr det at hver cupcake inneholder 0,16 g laktose. En med laktoseintoleranse reagere ikke på så liten mengde. Da er det allergi, ikke intoleranse.

      Har personen melkeallergi er saken en annen, da kan man ikke bruke noen form for melk og det er jeg klar over. Det er nok både de med melkeallergi også. :-)

      Slett
  3. kan jeg bruke melk isteden for kulturmelk

    SvarSlett
    Svar
    1. Har aldri prøvd det, men regner med det går fint selv om cupcakesene ikke blir like saftige. Da bør du også bytte bort natron med bakepulver :-)

      Slett
    2. Hei eg brukte lakrtosefri melk istaden for kulturmelk ,det gjekk kjempe fin:) Takk for ei god oppskrift . Og så bruka eg spelt mel istaden for vanlig mel og droppa egget og tok lit bakepulver istaden. Eller istaden for melk kan du bruka eple juice ,funkar også eller ein anna juice du likar betre :)

      Slett
  4. Hei. Hvor mye natron/bakepulver trengs? Det står ikke i oversikten over ingredienser

    SvarSlett