lørdag 14. desember 2013

Vørterbrød

Jeg fikk en forspørsel om oppskrift på vørterbrød og her er det. Jeg skal innrømme at det er første gang jeg både prøvde å lage det og i det hele tatt smakte det, men det ble utrolig godt! Litt mer smak enn vanlig melkekake. 

Mamma og pappa ble servert nystekt vørterbrød da de kom hjem etter en hel dag med julegaveshopping forrige lørdag og det gikk ned på høykant. Det er særlig godt med smør på mens det fortsatt er varmt...

Vørterbrød
(2 middels store brød)

  • 1 pakke gjær
  • 1 flaske vørterøl
  • 1 ts salt
  • 7 dl mel
  • 3 dl melk
  • 100 g mørk sirup
  • 6 dl siktet rugmel
  • 100 g melis
  • 1 ts nellik
  • 1 ts kardemomme
  • 1 ts kanel
  • 1 egg 
  • 100 g rosiner
  • 1 dl kokende vann
  • 1 ts potetmel


I en stor bolle blander du gjær, vørterøl, salt og mel og elter det sammen til end deig. Sett til heving på et lunt sted i 30 minutter.
Løs opp sirupen i varm melk og avkjøl til ca 37 grader (fingervarmt)

Ha i resten av ingrediensene bortsett fra rosiner
Elt helt til du har en jevn og smidig deig. Sett til heving nok en gang. La heve til dobbel størrelse.
Slå ut luften av den ferdighevede deigen og kna inn rosiner
Fordel deigen i to smurte brødformer og etterhev i ca 3o minutter. Pensle med vann før du steker dem på  180 grader på nederste rille i 45-55 minutter. (Dunk på undersiden av brødene, avgir de en hul lyd er de ferdig)
I dét du tar ut brødene pensler du med med potetmel blandet med kokende vann. Da får du en blank og skinnende overflate.
Kanskje du kan gi bort det ene brødet bort til noen du er glad i?
Brødet holder seg saftig et par dager, men kan fint fryses.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar