tirsdag 15. april 2014

Påskemarsipan

Marsipan hører påsken til. I butikken bugner det av ulike varianter, men i dag tenkte jeg å dele oppskrift på marsipan lagd fra bunnen av. Da kan du selv velge hvor mye mandler du vil ha i, hvor søt den skal være og ikke minst hvordan den skal se ut :-) 

Å lage marsipan er kjempelett, men det krever litt tålmodighet å skolde og male mandler. Er du ikke så nøye på det kan du male mandlene med skallet på, men da bli marsipanen grovere. Eventuelt får du kjøpt lyst mandelmel på de fleste helsekostbutikker. 

Marsipan

  • 500 g malte, skollede mandler
  • 350-400 g melis
  • 3 store eggehviter
  • 1 ts tragant (kan sløyfes)*
  • Gul pastafarge eller konditorfarge
  • Sjokolade, mørk og lys
  • Flerfarget strøssel

Målene over er slik jeg liker marsipanen best; mye mandler og heller litt mindre melis. Liker du veldig søt marsipan kan du bruke mer melis. Jeg synes også marsipanen skal være ganske myk, men liker du den fastere, øker du på med melis eller mer malte mandler. Tragant selges på apotek gjør marsipanen litt mer elastisk, men kan fint utelates.

Ha alle ingrediensene i en mikserbolle eller kjøkkenmaskin
 Kjør til alt samler seg til en fast masse.  Juster med mer mandler/melis dersom du synes massen er for bløt, eventuelt mer eggehvite dersom den er for hard.


Nå kan du bruke fantasien som du vil, under viser jeg to teknikker for å lage påskemarsipan :-) 

Egg med mørk sjokolade 

Trill ut små egg og sett kaldt minst en time, gjerne i fryseren, slik at sjokoladen stivner i møte med marsipanen. Smelt mørk sjokolade over svak varme i micro eller over vannbad. 

Ha sjokoladen over i en sprøytepose og klipp et lite hull i enden. Sprøyt over marsipanen mens du beveger posen fort frem og tilbake. Når sjokoladen har stivnet snur du dem og gjør det samme på undersiden.
 
Så fort også denne sjokoladen har stivnet har du dem over på et annet fat

  Marsipanpølser

Trill små pølser av marsipanen og sett kaldt minst en time, gjerne i fryseren. Smelt melkesjokolade på svak varme i mikro eller over vannbad. For å gjøre sjokoladen mer flytende og dermed lettere å dyppe i kan du blande inn litt delfiafett.
 Dypp marsipanen i sjokolade og la den renne fra seg før du legger den tilbake på fat
 Dryss over strøssel om ønskelig
 Skjær marsipanen forsiktig av fatet så fort sjokoladen er helt stiv 
Marsipanen oppbevares kjølig er da holdbar minst en uke. Kan også fryses.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar